welcome..!! thank you for your goodness to visit my blog! don't forget to follow this site! and leave some words and your link..insha Allah I'll follow yours back..

~ Perindu CinTa AbaDi ~: Perbezaan Wanita Menutup Aurat dan Wanita Mendedah...

~ Perindu CinTa AbaDi ~: Perbezaan Wanita Menutup Aurat dan Wanita Mendedah...: "Yang tertutup itu lebih indah :)"
SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

NASIHAT DAN KATA2 DARI IMAM AL- GHAZALI..

Assalamualaikum.. di sini saya ingin sediakan beberapa nasihat dan kata2 dari tokoh Islam, IMAM AL GHAZALI..catatan ini saya
SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

Rawatlah Hati Kita! | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Rawatlah Hati Kita! | iluvislam.com + discover the beauty of islam
SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

Bagaimana Bercouple Cara Islam? | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Bagaimana Bercouple Cara Islam? | iluvislam.com + discover the beauty of islam
SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

APA DAH JADI...?

Menjadi seorang hamba yang taat..terus-terang..tiada tara payahnya..penuh dengan liku2 yang perlu diredahi.. sebagai peredah liku2 itu yang mampu kulakukan hanyalah mujahadah shabis mungkin beserta doa kepada Allah Yang Maha Berkuasa atas segalanya..

Emm.. pastinya liku yang paling dalam, yang paling sukar diseberangi adalah apabila sang wanita menghadapi makhluk bernama lelaki.. tak kira sama ada dalam situasi saling berhadapan atau situasi saling berhubung.. yang pasti di dalam Islam... tiada cinta sebelum perkahinan.. selain cinta pada Allah,rasul, parents ,kawan, agama, negara... tapi jika dilihat fenomena sekarang yang sudah lama menghias dunia akhir zaman ini.. terlalu gerun untuk digambarkan hiasan yang penuh duri itu.. khususnya hubungan antara lelaki dan wanita yang semakin tidak terurus dan terjaga.. sehinggakan kalau tidak berhubung sebelum melangkah ke alam rumahtangga itu terasa begitu pelik dan janggal.. sedangkan begitulah syariat yang diajarkan oleh Islam pada umatnya..

Dalam situasi di sekolah pula.. pelajar berbeza jantina sewenang2nya bertepuk tampar.. bergambar berdua2an..kalau sekali lihat perlakuan mereka seumpama pasangan suami isteri.. bukannya ingin mengaibkan atau mengumpat.. tapi itu realiti yang perlu dititikberatkan serta dibuat perubahan..kalu tidak diberi pendedahan.. maka mereka yang tahu akan buat2 tak tahu akan kesalahan ini.. dan mereka yang tak tahu akan terus hanyut dalam kejahilan itu.

Mungkin.. para guru telah mengambil tindakan atau memainkan peranan yang sepatutnya.. tapi mungkin kerana persekitaran kehidupan seharian yang masih tidak mampu membawa mereka kembali ke jalan yang sebenar.. apa tidaknya.. kalau dilihat di televisyen...sering dipaparkan cerita2 Islami.. tapi keislamiannya itu tidak habis sempurnanya.. bahkan ada satu sinetron yang begitu menonjolkan sifat mulia watak utama(perempuan..)..kuat ibadah.. hormat orang tua.. baik.pemurah.. isteri yang solehah.. malangnya.. watak tersebut tidak menutup kepalanya(berjilbab) seperti yang diajarkan oleh Islam..

Malah ada juga slot2 drama yang menampilkan watak yang bertudung.. mempunyai akhlak yang baik.. tetapi ternyata masih ada adegan berpegangan tangan dengan lelaki bukan mahram..aduhh.. andai kata lelaki itu adalah suaminya di dalam cerita tersebut, dia tetap telah melakukan dosa .. apatah lagi kalau lelaki itu bukan suaminya dalam lakonan.. bermakna dia telah melakukan 2 kesalahan.. dosa berpegangan tangan dan salah memberi teladan yang tidak baik pada para penonton.. emm.. di situlah silapnya.. yang mana sesetengah orang berpahaman.. orang yang baik itu hanya berdasarkan niat suci di hati.. tanpa perlu melengkapkan dan melakukan perintah Nya sebaik mungkin..

Masya Allah.. apa yang harus aku lakukan sebagai khalifah di Bumi Mu.. ampunkan aku kerana masih tidak mampu menegakkan syariatMu sebaik mungkin.. berikanlah aku kekuatan ddan ruang untuk melaksanakannya.. Insya Allah...


SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

TOKOH: Sheikh Muhammad AbduhNama sebenar Syeikh Muhammad Abduh ialah Muhammad bin Abduh bin Hasan Khairullah (Bahasa Arab: محمد بن عبده بن حسن خير الله). Bapanya, Abduh bin Hasan Khairullah, merupakan seorang petani dan mempunyai salasilah keturunan dengan bangsa Turki. Ibunya, Junaidah Uthman, dikatakan mempunyai salasilah perhubungan dengan Saidina Umar bin al-Khattab r.a.. Nama Abduh diambil daripada hadis Nabi Muhammad s.a.w., iaitu abduhu wa rasuluh (Bahasa Arab: عبده ورسوله). Beliau dilahirkan pada tahun 1849 Masihi bersamaan dengan 1265 Hijrah di Kampung Mahallat Nasr, Mukim Sujubrakhit, Daerah Buhairah, Mesir.
Syeikh Muhammad Abduh pernah dibuang negeri kerana dikatakan terlibat dengan Pemberontakan Urabi. Beliau dibuang negeri pada tahun 1882 Masihi. Semasa menjalani hukuman tersebut, beliau pergi ke Perancis dan menerbitkan majalah al-Urwah al-Wuthqa (Bahasa Arab: العروة الوثقى) bersama gurunya, Sayid Jamaluddin al-Afghani.
Beliau pernah menjawat beberapa jawatan penting dalam kerajaan. Antara jawatan yang pernah disandangnya ialah:
 • guru di Masjid al-Husaini di Mesir;
 • pensyarah di Darul 'Ulum, Mesir;
 • guru di Sekolah as-Sultaniah, Beirut;
 • Ketua Editor Akhbar al-Waqa'i'a al-Misriyah (Bahasa Arab: الوقائع المصرية) di Mesir;
 • Ketua Hakim Mahkamah Rayuan di Mesir;
 • anggota Majlis Pengurusan Universiti al-Azhar di Mesir;
 • mufti kerajaan Mesir (1899 - 1905).
Beliau meninggal dunia pada tahun 1905 bersamaan dengan tahun 1314 Hijrah di Iskandariah, Mesir.SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

CINTA YANG BERKUALITI..


BERCINTA dengan Allah memerlukan hati yang khusyuk. Kerana yang dicintai bukan makhluk melainkan yang menciptakan makhluk. Cinta yang dilakukan dengan khusyuk bermakna memberi tumpuan dan perhatian utama kepada yangdicintai, barulah cinta tadi akan berbalah.


Salah satu bentuk penghambaan diri kita kepada Allah ialah menerusi SOLAT.Agar komunikasi dan cinta kita terbalas dengan pengabulan doa dan redha Allah, maka hendaklah kisah cinta kita dilakukan dengan penuh khusyuk. Inilah yang dikatakan CINTA YANG BERKUALITI..


Beberapa cara yang mendatangkan kekhusyukan dalam solat: 1. PERSIAPAN SEBAIK MUNGKIN(BERSEDIA ZAHIR DAN BATIN)
 2. MENGINGATI MATI
 3. MENGHAYATIAYAT DAN ZIKIR YANG DIBACA DALAM SOLAT
 4. MENYEDARI ALLAH PASTI AKAN MENGABULKAN DOA
 5. MENGHADAP DAM DEKAT DENGAN TABIR ATAU PENGHALANG
 6. MELETAKKAN TANGAN KANAN DI ATAS TANGAN KIRI
 7. MEMANDANG KE TEMPAT SUJUD
 8. MEMBACA SURAH, AYAT, ZIKIR, DAN DOA
 9. MELAKUKAN SUJUD TILAWAH BILA MEMBACA AYAT SAJADAH
 10. BERLINDUNG KEPADA ALLAHDARI GODAAN SYAITAN
 11. MENGETAHUI KEISTIMEWAAN KHUSYUK
 12. BERSUNGGUH2 DALAM BERDOA
 13. MEMPERBANYAKKAN ZIKIRSELEPAS SOLAT.SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

seni khat Islami..

khat nasakh
KHAT RIQ'AH

KHAT DIWANI JALI


KHAT DIWANI
khat paling digemari..

KHAT FARSI


KHAT TSULUTS
KHAT KUFI
SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

Opick featuring Amanda - Maha Melihat (Super HQ Audio/Video)


SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

Status hadis jihad melawan hawa nafsu

Saya dapat info ni dari sahabat Manipal. Dia buat research online. Ini dia punya notes kat FB:

Hadis: ” Kita telah pulang dari jihad yang kecil (peperangan) dan kita menuju kepada jihad yang lebih besar/paling besar. Para sahabat berkata: Apakah jihad yang paling besar? RasuluLlah berkata: Jihad menentang hawa nafsu”.
Penerangan:
1. Status hadis di atas adalah tidak sahih (ramai ahli hadis berpendapat ianya dha`if)
2. Antaranya ialah Imam Baihaqi dan Ibnu Hajr Al-`Asqalaniy yang melemahkan hadis tersebut.
3. Imam Az-Zahabiy berkata ianya adalah perkataan yang mauquf (terhenti) ke atas Ibrahim bin `Ablah (seorang tabi`in). Maka ianya bukan dari kata Nabi.
4. Syaikh Yusuf Al-Qaradhawi berkata: “Maka hadis ini tidaklah sahih dan tidak hasan, dari yang dilarang (tidak diterima) sanadnya, dan tidak dikeluarkannya oleh pentakhrij dari kalangan pemilik kitab mu`tamad di sisi muslimin, maka ia bukan dari kalangan Sahihayn (Kitab Sahih Bukhariy dan Muslim), dan tiada dalam satupun Kutub Sittah (Kitab Hadis 6), dan tiada dalam Al-Muwattha’ , dan tiada dalam Musnad Ahmad di atas kebanyakan apa yang darinya”.
5. Imam Ibnu Taimiyyah berpendapat jihad melawan puak kuffar adalah dari amalan yang terbesar.
6. Syaikh Yusuf Al-Qaradhawi berpendapat bahawa jihad melawan nafsu adalah salah satu dari pelbagai jenis jihad yang dituntut ke atas muslim.
Kesimpulan:
Hadis “Jihad terbesar adalah jihad melawan nafsu” adalah dha`if, bahkan Al-Qur’an dan As-Sunnah banyak menekankan kepentingan jihad fi sabiliLlah dan fadhilat para syuhada’ yang syahid di medan peperangan. Namun, jihad melawan nafsu turut dituntut dalam Islam dan tidak harus dipandang remeh kerana kebanyakan dari kita susah/jarang sekali dapat keluar berjihad di medan peperangan, namun kita perlu melawan nafsu setiap masa dan di mana-mana jua.
Rujukan:
1. ahlalhdeeth. com
2. islamonline. net
Minta tolong certify betul tak ni?
Jzkk
Wallahuallam
Jawapan:
Mengenai hadis “Kita telah pulang dari jihad yang kecil (peperangan) dan kita menuju kepada jihad yang lebih besar/paling besar. Para sahabat berkata: Apakah jihad yang paling besar? RasuluLlah berkata: Jihad menentang hawa nafsu”. Saya rasa keterangan daripada apa yang dibuat research tersebut sudah memadai dan boleh diketengahkan.
Sekian, Wallahu A’lam.

SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

SALAM BUAT TAHUN BARUKU..malam ini dah masuk 1 Muharram..entah kenapa maal hijrah tahun ini terasa lebih hebat maknanya buat diri ana yang lemah ini.. emm banyak benda kena ubah.. pendirian, pemikiran, keazaman, dan macam2 lagi2..semoga semuanya berjalan lancar..insya Allah..
Ya Allah bantulah aku menuju keredhaan Mu..
aku ingin sekali jadi kekasih Mu..
berilah petunjukMu atas segala arah tujuku...
aku pasrahkan segalanya pada qudratMu..
jadikan hijrah ini kenangan paling manis dalam hidupku..
amin2 ya rabbal alamin..


SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

terima kasih semua..

assalamualaikum.. coretan ini ana khususkan buat junior2 ana yang setia bersama ana sepanjang tahun 2010 ini.. jelasnya yang menginap sebilik dengan ana..entah kenapa.. di permulaan nukilan ini.. terasa sayu dan sebak.. mungkin kerana rindu dengan adik2 sekalian.. sebelum ana meneruskan penulisan.. ingin sekali ana mengutamakan salam terima kasih dan maaf kepada akhawat TAHFIZ atas segala kenangan manis dan pahit kita bersama.. terus terang kalian adalah antara kenangan terindah buat ana sepanjang bersekolah di SARJANA.. tambahan kehadiran kalian pada penghujung perjuangan ana di sana.. kepada yang pernah ana guris perasaannya.. ana mohon sejuta keampunan atas kekhilafan ana tersebut.. sama ada disengajakan atau tidak... Insya Allah kalau ada rezeki.. kita pasti akan jumpa lagi.. ana doakan yang terbaek buat adik2 ana yang baek2 dan comel2.. nasihat ana.. tingkatkan sahsiah diri sebaik mungkin.. ana nak lihat adik2 ana menjadi contoh terbaik di SARJANA..walau seburuk mana tanggapan orang kepada kalian.. ana percaya.. kalian bisa buktikan kepada mereka.. bahawa mereka tersalah bicara.. waa.. sedih laa pulak..

uhibukunna lillahi taala abadan abada...!!

AISYAH NADIRAH_anda ada bakat dalam banyak hal.. tonjolkan..jgn pendam..
NUR NAJIHAH_teruskan kelucuan anda..
NURUL SYIFA_terima kasih kerana sudi jd teman sekatil..
MASYITHAH_ana suka dengan semangat ingin tahu anda..
NADHIRAH YASMIN_jangan lupakan gelak ketawa kita bersama..
NUR ALYA_ana takkan lupa kenangan kita berdua..
SALMAH_semoga terus semangat dlm berjuang..
NUR HAFIZAH_jaga kawan2 lain..
FATHIAH_kekalkan kecomelan anda..
NUR NATASYA ADIBAH_semoga anda cekal dalam ujian Nya..
YASMIN_ana takkan lupakan senyuman manis anda..
hihihi..

inni asyuqa alaikunna..
salam rindu buat kalian..

SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

mulakan hijrah dengan isti'anu billah..


SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

sekitar walimah Ustaz Fahmi dan zaujahnya


 majlis akad nikah berjalan pada 13 nov 10
majlis resepsi(perempuan): 27 nov 10
majlisresepsi(lelaki): 4 dis 10
 ust. muhammad Fahmi B. Mohamed Amin
&
Ustzh Zulfa Bt Mohd Suhimi

 barakallahu lakuma wa jama'a bainakuma fil khair..
amin...

 hari bahagia..

semoga kekal ke anak cucu..


gamba hari pernikahan dan majlis resepsi sebelah pengantin perempuan.. sila rujuk ke facebook
(muhammad fahmi bin mohamed amin)

SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

Lirik lagu Ayu Shita – Tuhan Berikan Aku Cinta


Walau aku senyum bukan berarti

Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

pemburu cinta hakiki..

cinta hakiki..
terlalu banyak tafsiran yang boleh dibuat tentang cinta mengikut citarasa manusia yang berlainan..
cinta Allah.. cinta insani.. cinta duniawi..cinta keluarga..cinta harta..dan berbagai lagi..
namun cinta Allah yang suci itu sering disebut lewat sekali di dasar hati walaupun di mulutnya.. Allahlah yang agung di posisi utama..itulah fitrah manusia.. lemah dalam pendiriannya.. puncanya hanya satu.. cinta dunianya bangkit dahulu sebelum cinta Ilahi.. sedangkan cinta Ilahi itu.. cinta hakiki..........sedarlah wakai makhluk yang lemah.. mujahadahlah dalam perjuangan hidupmu.. untuk menggapai cinta hakiki itu..
SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-