welcome..!! thank you for your goodness to visit my blog! don't forget to follow this site! and leave some words and your link..insha Allah I'll follow yours back..

adakah bahagian belakang tapak tangan wanita itu aurat?


Para ulama secara majoriti telah bersepakat berdasarkan dalil-dalil yang ada untuk menetapkan bahawa batas aurat seorang wanita adalah seluruh tubuhnya, kecuali wajah dan kedua tapak tangan. Dalam bahasa arab, disebutkan jami’u badaniha illa al-wajha wal kaffaini (seluruh tubuhnya kecuali wajah dan dua tapak tangan).
Mungkin yang jadi titik masalah di sini adalah tentang istilah telapak tangan. Dalam bahasa Indonesia, kalau al-kaffaini diterjemahkan sebagai telapak tangan, sebenarnya bukan penterjemahan yang tepat. Sebab yang dimaksud dengan al-kaffaini adalah tapak tangan, mencakup bahagian dalam (bathinul kaff) dan juga bahagian luar atau punggung  (zhahirul-kaf). Sedangkan bila diterjemahkan dengan telapak tangan, maka yang dimaksud hanya bahagian dalam tapak tangan saja.
Penerjemahan yang tepat adalah tapak tangan yang mencakup bahagian dalam dan luarnya. Sehingga batas mulainya aurat adalah pada pergelangan tanganya (ar-risghu).
Dengan demikian, ketika ada seorang wanita shalat dengan terlihat punggung tangannya, belum termasuk terlihat auratnya. Sebab punggung tangan bukan termasuk aurat, jadi memang boleh terlihat.
Sebagai sebuah perbandingan, mungkin anda masih ingat bahawa seorang wanita yang hendak dilamar diperbolehkan memperlihatkan wajah dan kedua tapak tangannya. Tentu bukan hanya bahagian dalamnya saja yang boleh dilihat, tetapi punggung tangannya termasuk yang boleh dilihat juga. Sebab punggung tangan memang bukan termasuk aurat.
Khilaf Para Ulama Tentang Batasan Aurat Wanita dalam Shalat
Sebenarnya kalau mahu lebih diperdalam lagi, masih boleh kita dapati beberapa perbezaan sederhana dari pandangan para ulama tentang batasan aurat wanita dalam shalat. Beberapa di antaranya yang dapat kami sebutkan di sini antara lain:
a. Mazhab Hanafiyah
Menurut mazhab ini, batas aurat wanita adalah seluruh tubuhnya, kecuali bathinul kaffaini (bahagian dalam tapak tangan) dan dzahirul qadamaini (bahagian luar tapak kaki). Maka shalat dengan terlihat bahagian dalam tapak tangan hukumnya boleh. Sebagaimana bolehnya terlihat kedua tapak kaki bahagian luar hingga batas mata kaki.
b. Mazhab Malikiyah
Dalam mazhab ini ada dua macam aurat, yaitu mughalladzah (berat/besar) dan mukhaffafah (ringan/kecil). Aurat mughalladzah batasnya antara pusat dan lutut. Sedangkan aurat mukhaffafah antara seluruh tubuh kecuali wajah dan kedua tapak tangan luar dan dalam.
Kemudian batasan itu dikaitkan dengan hukum batalnya shalat lantaran terbukanya masing-masing jenis aurat ini. Bila yang terbuka auratmughalladzah, shalatnya batal dan dia wajib mengulangi shalatnya dari awal lagi. Hal itu seandainya dia mampu menutupnya tapi membiarkannya saja.
Sedangkan bila yang terbuka aurat mukhaffafah, shalatnya tidak batal, meskipun membiarkannya hukumnya haram atau makruh. Dan dia pun tidak wajib mengulang shalatnya, hukumnya sebatas mustahab (dianjurkan) untuk mengulangi shalat seandainya waktunya masih tersisa.
c. Mazhab Asy-Syafi’i
Menurut mazhab ini, batas aurat wanita adalah seluruh tubuhnya, kecuali wajah dan kedua tapak tangan, dzhahiruhma wa bathinuhuma. Maksudnya yang bukan termasuk aurat adalah wajah dan kedua tapak tangan baik bahagian dalam maupun bahagian luar. Maka shalat dengan terlihat wajah dan kedua tapak tangan bahagian dalam dan luar hukumnya boleh, kerana bukan termasuk aurat.
d. Mazhab Hambali
Menurut mazhab ini, batas aurat wanita adalah seluruh tubuhnya, kecuali hanya wajahnya saja. Sedangkan kedua tapak tangan baik bahagian dalam tapak tangan bahagian luarnya termasuk aurat. Maka di dalam shalat yang boleh terlihat hanya wajahnya saja, sedangkan tapak tangan luar dalam termasuk aurat yang wajib ditutup.
SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

sanah hilwah ya abi....!! sayang ayah..

bismillahirrhamanirrahim...
hepi befday ayah...! itu antara ucapan selamat hari lahir yang teman ucapkan pada ayah teman yang tercinta.. melalui SMS.. hehe... teman jarang kalo nak wish face to face.. segan..heee...


semoga Allah merahmati dan memberkati beliau di dalam setiap langkahnya.. kerana dengan langkah itu.. beliau bersusah- payah mencari rezeki.. membesarkan 4 orang anak bersama seorang isteri..


hanya Allah sahaja Yang Maha Tahu.. betapa besarnya pengorbanan seorang AYAH.. 
dengan harapan agar anak2 nya berjaya di dunia dan akhirat..


namun apakah aku sebagai anaknya.. telah berusaha sehabis mungkin untuk membantu kejayaannya di dunia dan akhirat..? kejayaan membina anak soleh dan solehah.. adakah aku akan menjadi kejayaannya kelak...?


semoga itu akan menjadi kenyataan...? insha Allah ayah.. anak sulung ayah ni akan berusaha sebaik mungkin untuk menghadiahkan kejayaan itu pada ayah.. cume doa ayah yang anak ayah ini pinta dari ayah..


kuharap.. bukan kejayaan di dunia sahaja yang aku bisa berikan pada ayah..
tapi kejayaan paling besar di akhirat itu yang kudamba untuk kuhadiahkan buatmu...amin..


AYAH..
akak doakan ayah akan sentiasa diberi kemudahan di dalam setiap pekerjaan ayah..
semoga setiap hasrat, cita2, dan harapan ayah akan direalisasikan oleh-Nya..
semoga ayah akan diberikan kepanjangan umur dan dikurniakan keberkatan hidup..
akak doakan ayah akan dihadiahkan keturunan yang hanya berpaksikan aqidah yang teguh...
amin ya rabbal alamin...
Dan rendahkanlah dirimu kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu dan doakanlah:
Wahai Tuhanku..! Kasihanilah mereka berdua sebagaimana mereka telah memelihara dan mendidikku semasa kecil..(surah al isra':23-24)

SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-

teman tak tau nak post ape daaa.....

assalamualaikum sume....


sihat ke kome2..? hehe.. rasenye dah lame sangat dah tak posting baru.... tak tau nak post ape laa... erm... asal nak taip je.. padam balik... asal nak taip jea padam balik... heh.. sampai bile2 x abeh2 naipnye... ermm.. tapi tak pe.. nti2 ade la kowt idea dan ilham nak posting ape... heee.. doa2 le yea... semoga ilmu yang akan datang lebih bermanfaat dan datangnye dari nukilan teman sendiri yea... wassalam...


SELAMAT MEMBACA..!! -hikmah hayat-